top of page
Търсене
Снимка на автораPetya Kachinska

Как работи арт терапията?

Актуализирано: 29.05.2022 г.

Експресивната арт терапия е метод, който използва изкуството като начин за изразяване на чувства, подобряване на социализацията, справяне с житейски проблеми и конфликти.


Пресечната точка между експресивното изкуство и терапията е начинът, с който можем да се свържем деликатно с ресурсите си и вътрешния си потенциал за справяне в трудни за житейски ситуации.


Как протича една арт терапевтична сесия?


Детето или възрастния споделя своя проблем, с който в момента не може да се справи. Арт терапевтът поставя творческа проект и дава пространство за изява на личността. Проектът създава условия за изразяване чрез няколко вида изкуство - рисуване, апликация, моделиране, музика, движение, театър или поезия. В този момент се включва въображението на човека и по един щадящ и ресурсен начин изважда на повърхността решението на проблема. Всеки от нас притежава потенциал за трансформиране на личността за достигане на един спокоен и щастлив начин на живот, съответстващ на собствените житейски ценности и индивидуалност.

За работата не са необходими творчески умения. Акцентът се поставя върху личната интерпретация на проекта, а не върху естетиката на творческия продукт.


За кого е предназначена арт тепията?

  • за деца от 3 годишна възраст до юноши

  • за възрастни от млади до хора в "третата възраст"

Работи се с психично здрави хора, попаднали в трудна житейска ситуация или търсещи начини за себеизследване и личностно развитие.

Подпомагане на хора с моментни психично - емоционални симптоми на тревожност, депресия, по време или след продължително болнично лечение.


В какви ситуации помага арт терапевта?

  • В период на трудни житейски ситуации

  • При проблеми с вербалната комуникация

  • При тревожност, депресия

  • Трудни взаимоотношения между партньори или родител - дете

  • При осиновяване

  • След претърпяна травма или насилие


Експресивната арт терапия е метод, който използва изкуството като начин за изразяване на чувства, подобряване на социализацията, справяне с житейски проблеми и конфликти.

267 преглеждания0 коментара

Последни публикации

Виж всички

Comentários


bottom of page