top of page
Търсене
Снимка на автораPetya Kachinska

Лекуване на детски травми - Вътрешно дете - Първична терапия

Ако искаме да живеем живота си щастливо, спокойно и в хармония с хората около нас е нужно да сме автентични. Какво означава да си автентичен? Когато живеем според собствената си истина, нужди, цели и разбирания за живота. Изразяваме спокойно желанията и намеренията си, общуваме с лекота с близки и приятели, реализираме мечтите си.


Понякога се налага да извървим определен път, за да достигнем до този начин на живот. Път на съзряване, опознаване на себе си и себеразвитие.

Понякога тежки обстоятелства в живота ни карат да тръгнем да търсим изход и промяна. Стигнали сме до тази точка, в която не можем повече да търпим токсични отношения, да ходим на омразна работа, да сме в конфликт с родители и деца.

Това е момента, в който може да изберем за себе си работа с Вътрешното дете.

Какво е Вътрешното дете?


Вътрешното дете е част от нашата психика, която живее вътре в нас без да осъзнаваме това. То ни кара да действаме в трудни ситуации по деструктивен начин. Това е детето, което в даден момент от развитието си не е получило необходимото внимание и грижа от родителите. Това дете, все още иска и се нуждае. Прехвърля своите нужди и желания върху околните сега като възрастен.


Работата с Вътрешното дете, дава един различен поглед на миналото. Връщаме се там в момента на нашата нужда, освобождаваме го, трансформираме го и приемаме нов начин на мислене и действие. Всичко това се случва в защитена среда с подкрепата на терапевт.


Вътрешното дете е тази част от нас, която носи травмите от детството и в същото време нашата същност, таланти, заложби и силни качества.

Лечението се случва по време на процеса като се установява връзка между възрастния и детето в нас.


Постепенно в сесиите се свързваме с Вътрешното дете, което в онзи момент не е могло да изрази своите емоции и се е адаптира спрямо възрастните и средата, в която е отгледано. В тези моменти се събуждат негативни емоции и най-вече неизразен гняв, който трансформираме по щадящ начин и започваме да възприемаме миналото от перспективата на осъзнатост и разбиране. Отношението към родителите се променя и връзката с тях преминава в любов.


Процесът е структуриран в 10 сесии. Започва се от детския период 10 -12 г. И се стига до зачеването. Сесиите преминават по звуците на музика. Използвани са методи от арт терпията, гещалт терапия, семейни констелации, техника за емоционално освобождаване,дихателни практики.


По време на практиките особено след първите няколко сесии е нормално клиентът да не се чувства добре. Сблъсъкът с травматични моменти не е лесен, но пък е ползотворен след това. Включват се тъй наречените съпротиви на психиката и това е напълно за процеса. До края на срещите динамиката се променя и човек се изпълва с енергия, ентусиазъм, радост, лекота.



Ако усещате, че сте достигнали до момента на промяна в живота си, с радост ще съпътствам процеса ви по трансформация.




Обратна връзка от клиенти публикувам с тяхно изрично съгласие:

„ Детето в теб има нужда от теб - подай му ръка и тръгни по пътя към себепознание с прекрасния пътеводител Петя Терзиева!

Процес, който трябва да преживее всеки поне веднъж. Чувството да можеш да се свържеш със себе си....да виждаш всичко около теб различно, да разпознаваш това, което е и не е добре за теб. И още много.

Петя те предразполага така, че да надникнеш дълбоко в душата си и да си сигурен, че каквото и да видиш там до теб има опора, която те подкрепя по най-професионалния и човечен начин.

Аз не вярвам в случайността- мисля, че всичко се случва точно когато е дошъл правилния момент.

Благодаря , че се случи това неописуемо преживяване!

Благодаря ти за подкрепата по пътя ! „

Светлана Траянова 26.11.2022г.


„ Изпитвам силно чувство на радост, благодарност и пълнота след това чудно пътешествие, което ме срещна с моите страхове, бунтове, силни емоции и дълбоки вярвания, които ме спираха да вървя уверено там на където съществото ми /Вътрешното дете/желае и се стреми. Връзка с него аз изобщо нямах, сякаш ми беше важно всичко друго....

Най-силна трансформация усетих, когато осъзнах, че Аз нося отговорност за живота и за това как се чувствам е моя задача, да го променя , ако не ми харесва. Не трябва да се боря да променям хора и обстоятелства, това е техен избор и техни уроци.....

Петя, искрено ти благодаря, че ме преведе през този невероятно магичен, трансформиращ и полезен процес на израстване. Още от първата ни среща ти успя да се свържеш с мен и да ме предразположиш, така добре да се впусна в дълбочина и да се доверя на теб и целия процес.

Това което научих на тези срещи с теб е безценно и ще ми служи за напред, ти докосна душата ми и аз ще го помня цял живот.

Сърдечно ти Благодаря за всичко!"


Веселина И. 02.11.2022 г.




199 преглеждания0 коментара

Comments


bottom of page