top of page

Арт терапия за деца

Продължителност

60 минути

Арт терапия за деца


Арт терапията е подходяща за деца над 5 години до юношеска възраст:


  • За деца с проблеми в общуването, с неувереност и плахост.

  • В ситуации на развод в семейството.

  • С проблеми от злоупотреба и насилие.


За децата е по-лесно да се свържат и открият своите нужди и проблеми чрез изкуството. Те възприемат творческите задачи като игра и неусетно развиват въображение, умения за общуване и лекота. В работата с деца използвам най-често рисуване или работа с глина.

Детските рисунки са част от невербалната комуникация с детето. Чрез тях научаваме повече за емоционалното състояние на детето - за неговите предпочитания, мечти, страхове, затруднения и много други преживявания, които то трудно изразява с думи.

Рисунката или глинената фигура отразяват отношението на детето към заобикалящия го свят и степента на зрялост на индивидуалните му зрителни представи.


Ако подозирате, че детето ви има проблем, който не може да сподели, накарайте го да рисува.


В арт терапевтичната сесия избирам най-подходящата задача според ситуацията, която е нужно да се изследва. Децата са искрени и неусетно споделят с мен.


Отзив от майката на дете на 5 години, насилвано в детската градина след няколко арт терапевтични сесии:


"Вчера Стефан ми сподели, че когато не слушал в предната градина се страхувал, че ще го оставим там и никога няма да го вземем,,, заради това не искал да ходи на градина. Никога не ми е споделял....но и ми потвърди, че много ясно си я спомня градината на тормоза. "


За връзка с мен пишете във формата за контакти.

Водещ

Петя Къчинска

Петя Къчинска

Истинското ми влюбване в арт терапията се случи на първия семинар, на който присъствах водена от любопитството и желанието ми да надградя курсовете по плетене. Видях, почувствах и преживях промяната в себе си след тази среща с метода.
Сертифициран арт терапевт от Института по терапия и експресивни изскуства - София. Майсторски клас - свързване с ресурсите, работа с травми, работа с деца, работа в двойка.
Дипломиран арт терапевт и трудотерапевт от ВТУ - "Св.св. Кирил и Методий"

bottom of page